Wat u zelf kunt doen

Meer wooncomfort, energie besparen en meehelpen met het terugbrengen van de CO2-uitstoot? Als inwoner, ondernemer of VvE kunt u uw huis, gebouw of onderneming verduurzamen. Bijvoorbeeld door uw huis beter te isoleren of zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Hierdoor neemt uw wooncomfort toe en bespaart u energie (en kosten). Gemeente Hoogeveen en het Rijk hebben hiervoor diverse leningen en subsidies beschikbaar gesteld. Bekijk hieronder de beschikbare regelingen.

Voor verenigingen en stichtingen

Bekijk op de pagina Regelingen voor verenigingen, stichtingen en instellingen welke regelingen beschikbaar zijn. 

Drents Energieloket

Meer weten over het energiezuinig maken van uw woning? Bij het Drents Energieloket krijgt u deskundig, onafhankelijk advies en vindt u de meest actuele informatie over alle financieringsmogelijkheden.

Bekijk hier een kort filmpje over het Drents Energieloket.

Ik ben Drents Ondernemer

Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO) biedt ondersteuning aan Drentse ondernemers en geeft onder andere advies over verduurzamen en de beschikbare financiële regelingen. U kunt zich als ondernemer ook aansluiten bij de ondernemersvereniging Ondernemend Hoogeveen.

Financiële regelingen

Gemeente en Rijk dragen via verschillende regelingen bij. U kunt deze regelingen naast elkaar aanvragen.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening van gemeente Hoogeveen leent u tot € 20.000 om uw woning energiezuiniger te maken. Deze lening heeft een looptijd van maximaal 15 jaar en u betaalt een lage rente. Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan de duurzaamheidslening aanvragen. Een VvE kan maximaal € 200.000 lenen. 

Meer over de duurzaamheidslening: hoogeveen.nl

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is een tegemoetkoming in de kosten van het verduurzamen van uw woning of gebouw. Deze rijkssubsidie is voor huiseigenaren, maar ook voor VvE’s, bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, overheden en particuliere verhuurders.

Meer over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing: hoogeveen.nl

Subsidie energiebesparing eigen huis

De Subsidie energiebesparing eigen huis is een tegemoetkoming in de kosten van het verduurzamen van uw woning en energieadvies. Deze rijkssubsidie is voor VvE’s en woningcorporaties.

Meer over de subsidie energiebesparing: hoogeveen.nl

Landelijke energielening

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden waarmee u als woningeigenaar, VvE of school de verduurzaming van uw gebouw kunt financieren.

Verzilverlening

Met de Verzilverlening kunt u met behulp van de overwaarde van uw woning maximaal € 50.000,- lenen. Zo maakt u uw woning veilig, comfortabel en duurzaam voor de toekomst. Denk hierbij aan:

  • dakisolatie
  • gevelisolatie
  • isolerend glas
  • LED-lampen
  • radiatorfolie 
  • tochtstrips
  • waterbesparende douchekop en thermostaatkraan
  • zonnepanelen

Meer over de Verzilverlening: hoogeveen.nl 

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 

Met de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) kunt u als energie coöperatie of vereniging van eigenaars (Vve) een subsidieregeling aanvragen. Dit is voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Deze regeling is de vervanger van de postcoderoosregeling.

Meer over de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking: hoogeveen.nl

Teruggaaf btw-zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op uw dak of overweegt u om zonnepanelen aan te gaan schaffen? Dan kunt u waarschijnlijk btw over de kosten terugvragen. Op deze website van Milieu Centraal staat een uitgebreide uitleg van de aanvraag. Deze kan ondersteuning bieden bij het invullen.

Meer over de voorwaarden en het aanvragen van de teruggave: Belastingdienst btw terugvragen als particulier en als ondernemer.

Verlaagd btw-tarief isolatiewerkzaamheden

Gaat u uw huis isoleren? Op de arbeidskosten van isolatiemaatregelen geld een btw-tarief van 9%. Dit wordt meestal automatisch door de bedrijven doorberekend op de offerte/factuur. Voor vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt het lage btw-tarief op arbeidsloon. Het lage btw-tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de (isolatie)materialen.

Meer over het verlaagde btw-tarief bij isolatiewerkzaamheden: Belastingdienst verlaagd btw-tarief bij isolatiewerkzaamheden.